Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Β. ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ:Υπάρχει σαφής δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

Η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ανάμεσά τους και τα μέτρα στο Ασφαλιστικό, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δήλωσε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση να διατηρηθεί το τρέχον πρόγραμμα.
Ερωτώμενος εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την πολιτική δύναμη
να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένου του Ασφαλιστικού, απάντησε: «Υπήρξε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 0,5%. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή τη δέσμευση. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεισφέρει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση, ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα, σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο. Τώρα θα αρχίσουμε νωρίς το 2016». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμα να εφαρμόσει ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες, ωστόσο, γίνονται ήδη».
Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ δήλωσε πως η ΕΕ αναμένει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και οικονομικά. «Η απόφαση του ΔΝΤ ωστόσο ανήκει στους ίδιους», σημείωσε.
902.gr