Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Συγκυβέρνηση:Πολύμορφη χρηματοδότηση στο κεφάλαιο

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ - επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ), Β. Χόγερ, συναντήθηκαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Β. Χόγερ τόνισε ότι η ΕΤΕπ εργάζεται εντατικά σε μια προσπάθεια αναζήτησης επενδύσεων, μέσα από το «πακέτο Γιούνκερ» και άλλα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης εστίασε στα συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί η συγκυβέρνηση.
Ειδικότερα:

-- Η μετεξέλιξη του «Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (ΕΤΕΑΝ) σε ένα φορέα - «ομπρέλα» για τη διαχείριση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Αφορά στην παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, που θα δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του δανεισμού (επιτόκια κ.ά.).
-- Η διεύρυνση του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» (IFG) για τη χρηματοδότηση του μετοχικού κεφαλαίου των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δηλαδή ισχυρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης, στον οποίο ήδη έχει συνεισφέρει κεφάλαια η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα KfW, αλλά και με τη σύμπραξη άλλων «επενδυτικών» κρατικών ταμείων της ΕΕ (π.χ. Γαλλία), καθώς και ιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στο εν λόγω ταμείο χρηματοδότησης είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα ειδικά συμφέροντα και τις συμφωνίες που θα «κλείσουν» επί ελληνικού εδάφους, για τα μονοπώλια του κάθε κράτους.
Παράλληλα, η ενεργοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, γεγονός που με τη σειρά του έχει ως όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων (Ασφαλιστικό, συντάξεις, Εργασιακά, νέα μέτρα φοροληστείας των λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.).
Στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ-επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ), ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, καθόλου τυχαία, επικέντρωσε στο υπό ίδρυση «Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας», στο οποίο θα μεταφερθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ. Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι και το εν λόγω ταμείο θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο, στο πλαίσιο της πολύμορφης ενίσχυσης των τμημάτων του κεφαλαίου (εγγυήσεις, δάνεια κ.λπ.).
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης ξεχωρίζει αυτές που εντάσσονται στους «δυναμικούς κλάδους» της οικονομίας, όπως «αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, φαρμακοβιομηχανία, καινοτομία και τεχνολογία και άλλες που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ΕΣΠΑ». Επιπλέον, θα υπάρχει το κίνητρο «για επτά χρόνια σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος» για τις επιχειρήσεις «που επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια».
Το «αναπτυξιακό συμβούλιο»
Στα σκαριά βρίσκεται και η διαμόρφωση ενός ακόμη «θεσμού» του λεγόμενου «αναπτυξιακού συμβουλίου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, πρόκειται για ένα «θεσμό κοινωνικού διαλόγου και συμμετοχής», στον οποίο θα μετέχουν οι «κοινωνικοί εταίροι», με αντικείμενο την «αναπτυξιακή πολιτική».
Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρόταση που έχει υποδείξει ο ΣΕΒ σχετικά με τη διαμόρφωση ειδικού επιτελικού οργάνου για τη βιομηχανία, και, βέβαια, με την αποφασιστική συμβολή και των εγχώριων βιομηχάνων. Το όργανο αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης όχι μόνο για τον καθορισμό στόχων, αλλά και για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων στον τομέα της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση θεμάτων της βιομηχανίας (το ζήτημα της Ενέργειας, το φορολογικό σύστημα, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, κ.ά.).
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, σε ό,τι αφορά «την ενίσχυση του θεσμού των στρατηγικών επενδύσεων», οι στόχοι αφορούν στη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των επαφών με τους «επενδυτές» στη «διεύθυνση στρατηγικών επενδύσεων», με στόχο την «επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, με εξαίρεση επενδύσεις που έχουν πολύ δυνατό περιβαλλοντικό πρόβλημα»....

Οι εγχώριοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι σε υπόμνημά τους προς τη συγκυβέρνηση, ως «αναπτυξιακό αντίβαρο», θέτουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως για τις αδειοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την καινοτομία, την τεχνολογία και την εξωστρέφεια, τις λειτουργικές υποδομές, το «δυσβάσταχτο κόστος Ενέργειας» των βιομηχάνων κ.ά.