Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Προσπαθούν να «τρέξουν» τις ιδιωτικοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Στις αρχές του 2016 αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 51% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ),ώστε να αναδειχτεί ο προτιμητέος επενδυτής. Παράλληλα, «τρέχει» και η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα μέσα Απρίλη.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη.
Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς πέραν των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που πέρασαν στη
δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στο προσκήνιο εμφανίζονται πλέον κι άλλοι «μνηστήρες», οι οποίοι επιχειρούν να μπουν στο «παιχνίδι» μέσω συνεργασιών με όσους έχουν ήδη καταθέσει φακέλους.
Στη σύμβαση παραχώρησης θα περιλαμβάνεται και το διατηρητέο κτίριο του πρώην επιβατικού σταθμού, το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως πολυχώρος. Επιπλέον, σημείωσε ότι πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι το ετήσιο αντάλλαγμα του 2% επί του κύκλου εργασιών του λιμένος που εισπράττει το Δημόσιο, να αυξηθεί στο 3,5% και να αποδίδεται στους δήμους που δέχονται την όχληση από τη λειτουργία των λιμανιών.
Για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι έχει γίνει μια καταρχήν συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ στην οποία ανήκει το στρατόπεδο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού. Παρέπεμψε για περισσότερα το Γενάρη και σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα βοηθήσει και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Οσον αφορά στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τόνισε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη.