Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Καμία διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων δεν έσωσε θέσεις εργασίας και ούτε αύξησε τους μισθούς

«Καμία διεύρυνση του ωραρίου δεν έσωσε θέσεις εργασίας και ούτε αύξησε τους μισθούς», τονίζει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) σε ανακοίνωση της με αφορμή τις μεθοδεύσεις δημάρχων και εμπορικών συλλόγων για την κατάργηση της Κυριακής- αργίας μέσω των ανοικτών καταστημάτων για τρεις Κυριακές μέσα στις γιορτές, τη «Λευκή Νύχτα» στο Δήμο Θέρμης και το «Ανοικτό Εμπορικό Κέντρο».
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις γιορτές τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη ήταν
ανοικτά την Κυριακή 13 Δεκέμβρη και ακολουθούν οι Κυριακές 20 και 27 Δεκέμβρη.
Επίσης στη Θέρμη τα καταστήματα σήμερα Σάββατο 19 Δεκέμβρη θα παραμείνουν ανοικτά το βράδυ.
«Όσες Κυριακές και να ανοίξουν τα μαγαζιά, τι θα ψωνίσει ο συνταξιούχος που του έκοψαν τη 13η και 14η σύνταξη και σε λίγους μήνες του κόβουν και το ΕΚΑΣ;» αναρωτιέται η  Ένωση και προσθέτει:
«Όσες ώρες παραπάνω και να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά, τι και πώς θα ψωνίσουν οι 1.500.000 άνεργοι που η πλειοψηφία τους δεν παίρνει ούτε καν το επίδομα ανεργίας; Όσες Λευκές Ημέρες και Νύχτες να οργανώσουν οι δήμαρχοι και οι Εμπορικοί Σύλλογοι τι μπορούν να ψωνίσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι των 300 ευρώ; Ποια από τις τρεις Κυριακές θα βγει για ψώνια αυτός που ετοιμάζονται να του βγάλουν το σπίτι του στο σφυρί;».
Τονίζει ακόμη ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου είναι απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και να ισχυροποιηθούν για να επικρατήσουν στην αγορά με την εξαφάνιση των ανταγωνιστών τους.
Σημειώνει επίσης ότι «σε περίοδο "ανάπτυξης" και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (είτε αυτοδύναμες είτε συνεργαζόμενες) υπηρέτησαν αυτές τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Σήμερα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου (ανοικτά και το βράδυ) και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι σημαντική για την κερδοφορία του κεφαλαίου και γι' αυτό αποτελεί στόχο και του 3ου μνημονίου που συμφώνησε η “αριστερή” συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Προειδοποιεί ότι «καμία διεύρυνση του ωραρίου δεν έσωσε θέσεις εργασίας και ούτε αύξησε τους μισθούς. Αντίθετα, μάλιστα, εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, σε χιλιάδες εργαζόμενους επιβλήθηκαν ατομικές συμβάσεις ωρομίσθιου, μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς τους είδαν χιλιάδες εργαζόμενοι.
Καμιά διεύρυνση του ωραρίου δεν έσωσε τους 200.000 μικρούς εμπόρους που έβαλαν λουκέτο στα χρόνια της κρίσης.
Καμιά διεύρυνση του ωραρίου δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα, όταν η εφορία στύβει κάθε εισόδημα, ο ΟΑΕΕ στέλνει το ΚΕΑΟ για κατάσχεση, οι τράπεζες ετοιμάζονται για πλειστηριασμούς».
Χαρακτηρίζει τον αγώνα για υπεράσπιση της αργίας της Κυριακής αγώνα «για μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και διεκδικεί:
- Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
- Κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων oρισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση.