Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μοιράζει «κοινωνικά μερίσματα» από το πλεόνασμα φτώχειας του λαού...ενώ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση

Τη διανομή ενός ελάχιστου μέρους από όσα έχουν κλαπεί από το λαό τον προηγούμενο χρόνο, από την υπεραπόδοση του ματωμένου πλεονάσματος, με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος», και με εμφανή στόχο την άμβλυνση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και την υπηρέτηση του κάλπικου αφηγήματος της «δίκαιης» ανάπτυξης, ανακοίνωσε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, ενώ η πολιτική του εγγυάται «μέρισμα» στη φτώχεια για όλο το λαό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός επέλεξε
να κάνει διάγγελμα προκάλεσε πολλά ερωτήματα, ενώ διαρρέονταν διάφορα ενδεχόμενα για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι σύντομα θα έρθουν στη Βουλή αρκετά από τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης» παραπέμπει πως η κυβέρνηση φροντίζει να δημιουργήσει για άλλη μια φορά εντυπώσεις, ενόψει του νέου χτυπήματος στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε τη δυνατότητα διανομής ορισμένων ψιχίων στην ακραία φτώχεια με το γεγονός ότι η οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις, κομπάζοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται, ενώ στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Μάλιστα, ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι αυτό οφείλεται στον εξορθολογισμό των δαπανών «χωρίς περικοπές σε μισθούς και στο κοινωνικό κράτος»!
Αναγνωρίζοντας υποκριτικά τα βάρη που η πολιτική τους φορτώνει στο λαό με τη φορολεηλασία, τη δραστική συρρίκνωση των εισοδημάτων και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για βάρη που φόρτωσαν στο λαό οι προηγούμενες κυβερνήσεις και «η ελίτ του τόπου», που έβγαζε τον πλούτο της σε «φορολογικούς παραδείσους». «Κάθε ευρώ από τα βάρη ισοδυναμεί με τον κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο τους», ανέφερε, επιχειρώντας να κρύψει τόσο ότι τα βάρη στο λαό γίνονται «πακέτα», ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και πολύ περισσότερο τη «νόμιμη» κλοπή της εργατικής τάξης, στους τόπους δουλειάς, όπου η ένταση της εκμετάλλευσης «σπάει κόκαλα».
Σαν υποτιθέμενη ένδειξη της προστασίας στους αδύναμους πρόβαλε ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που η πολιτική τους γεννάει, όπως το περιβόητο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», το επίδομα πτωχοκομείου δηλαδή που έρχεται να «σκουπίσει» όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται τα λαϊκά στρώματα. Δεν δίστασε μάλιστα να εντάξει στις «σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών» την... καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειοψηφία των εργαζομένων, την ώρα που η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αφήσει άθικτο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο ξεσαλώνει η εργοδοσία, αλλά και το ενισχύει.
Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με άφθονες αυταπάτες ότι η έξοδος από την κρίση, η επιστροφή των επενδύσεων κ.λπ. δεν απαιτούν νέα μέτρα, ενώ θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή του λαού στην ευημερία. Ολα αυτά την ώρα που έχει φορτώσει στο λαό τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, το τσεκούρι σε συντάξεις και αφορολόγητο για τα επόμενα χρόνια, το «μάτωμα» για δεκαετίες για την αποπληρωμή όσων δανείστηκε το κεφάλαιο.
«Αυτό είναι το στίγμα της δικής μας κυβέρνησης, η ειδοποιός διαφορά της, το δείγμα γραφής που δίνουμε στο λαό για τις προθέσεις, τη βούληση και τη στρατηγική μας, όταν οι άλλοι υπονομεύουν και καταστροφολογούν, η δική μας σκέψη είναι στο λαϊκό κόσμο», κόμπασε θρασύτατα, πριν ανακοινώσει ότι 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν ως έκτακτη ενίσχυση σε 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα, σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα ως 9.000 ευρώ και σε πολυπρόσωπα με εισόδημα έως 18.000, προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ετσι, οικογένεια με δύο παιδιά και 6.000 ευρώ εισόδημα ετησίως θα λάβει 900 ευρώ, ή ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά με 4.500 ευρώ εισόδημα θα λάβει 675 ευρώ ενίσχυση. Ενα μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 3.000 ευρώ θα λάβει 450 ευρώ, με εισόδημα 6.000 ευρώ θα λάβει 350 κ.ο.κ.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει ως «παροχή» και τα 315 εκατ. που θα δοθούν ως επιστροφή της παρακράτησης εισφορών Υγείας από συνταξιούχους, ποσό που παράνομα παρακρατούσε η κυβέρνησή του από τον Ιούνη του 2016!
Ανακοίνωσε τέλος πως 360 εκατομμύρια θα δοθούν στη ΔΕΗ για να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς, ώστε όπως είπε να μην υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια το επόμενο έτος. Σταγόνα στον ωκεανό αφού την ίδια ώρα η «απελευθέρωση» της Ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση φέρνει τα λαϊκά νοικοκυριά αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια και την ένταση του «κυνηγητού» για οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Κατόπιν αυτών που είναι ενδεικτικά της κυβερνητικής απάτης και ξεδιαντροπιάς, να κομπάζει για παροχές σε ανθρώπους που στερούνται τα πλέον στοιχειώδη, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» αποτυπώνει τις κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αξίωσε στην προσπάθειά της για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, που εγγυάται την αναπαραγωγή σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα της ανέχειας και της φτώχειας, να έχει τη στήριξη και μάλιστα «με αποφασιστικότητα» του λαού!