Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

 

09/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΣΜΑΕΘ επέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Φωτόπουλο ψήφισμα με τα αιτήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, οι οποίοι δέχονται βαρύ πλήγμα από την οικονομική και υγειονομική κρίση με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να βρίσκονται ήδη στα όρια της καταστροφής και του λουκέτου. Παράλληλα, συνάδελφοί μας αυτοαπασχολούμενοι από άλλους κλάδους συμμετείχαν με το ίδιο ψήφισμα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Η πλειοψηφία στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει τεράστιες ευθύνες, πρώτ’ απ’ όλα γιατί στηρίζει την κυβέρνηση στην αντιλαϊκή πολιτική της αλλά και υλοποιεί τους σχεδιασμούς της στην Υγεία, στην καθαριότητα, στα ελάχιστα και κακής ποιότητας μέσα μαζικής μεταφοράς, στη σχολική στέγη. Παράλληλα, κάνει όσα … λιγότερα μπορεί για μας τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους.

Ξέρουν πολύ καλά ότι ακόμη κι αν ανοίγαμε αύριο, πράγμα απίθανο, δεν θα ήμασταν σε θέση να ανταποκριθούμε στα συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος με τους μηδενικούς ή ελάχιστους τζίρους. Αντί να απαλλάξουν τους αυτοαπασχολούμενους για ένα διάστημα έστω 6 μηνών από τα δημοτικά τέλη, έχουν αποφασίσει απαλλαγή μόνο για το διάστημα που είμαστε κλειστά. Αυτό μπορεί να μην απασχολεί τα πολυκαταστήματα, τους μονοπωλιακούς ομίλους ή τα εμπορικά κέντρα: πέρα από τα τεράστια κέρδη τους όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζουν να αυξάνουν τους τζίρους τους επωφελούμενοι από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις φοροαπαλλαγές και τις διευκολύνσεις κάθε είδους που τους παρέχει το κράτος. Για τους μικρούς όμως επαγγελματίες η απαλλαγή από δημοτικά τέλη, όπως και από άλλες υποχρεώσεις και χρέη, είναι ζήτημα επιβίωσης.

Γι’ αυτό και εμείς τους λέμε ότι δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για ένα Σύστημα Υγείας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας για δωρεάν υγεία, περίθαλψη και φάρμακα, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, και για ένα αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.