Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Τα κάστανα

Η σύλληψη ενός καστανά στη Θεσσαλονίκη για φοροδιαφυγή συνέπεσε με μια δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Οπως είπε, μάλιστα, ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα παλέψουν, θα συγκρουστούν και θα ματώσουν! Τι δεν είπε: Για ποιον, για ποια συμφέροντα;
Η απάντηση δίνεται από την πολιτική που
εφαρμόζουν: Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εξουσίας του θα παλέψουν και θα ματώσουν. Για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση, να ανακάμψει η κερδοφορία του. Κάθε νόμος, κάθε μέτρο που παίρνουν ωφελεί το κεφάλαιο. Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τον κρατικό προϋπολογισμό, και από τη σφαγή στο Ασφαλιστικό έως τη φορολογία στους αγρότες. Απευθύνουν, μάλιστα, έκκληση να υπάρξει και εθνική ομοψυχία.

Στην έκκληση αυτή δεν ανταποκρίνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που στην αρχή της βδομάδας διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, σε άμεση αντίδραση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει το λαό στον ύπνο ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Επόμενο ραντεβού κλιμάκωσης με νέα απεργία μέσα στο Γενάρη.