Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Υποχρεωτική εγκατάσταση POS από την πρώτη του έτους.Σε ποιες επιχειρήσεις επεκτείνεται το μέτρο

Εστιατόρια, ψητοπωλεία, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφέ-μπαρ, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης... Ολοι από 1η Ιανουαρίου του 2017 θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής ώστε να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα απαγορεύονται στις επιχειρήσεις εστίασης,
όμως εάν οι πελάτες επιθυμούν να πληρώσουν με κάρτες οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να το δέχονται.
Το μέτρο θα επεκταθεί εντός του 2017 και σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.
Η επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS ξεκινά από τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, επειδή, όπως έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά φορολογικών παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών στις καθημερινές συναλλαγές, όπως θα αποτυπώνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπει ότι: 
1) Από την 1η-1-2017 καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση μηχανημάτων POS: α) για όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γι' αυτούς που δηλώνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. από την 1η-1-2017 και μετά. β) για όλες τις επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης και της ψυχαγωγίας. Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφενεία, καφέ-μπαρ, καφεζυθεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα απαγορεύονται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όμως εάν οι πελάτες επιθυμούν να πληρώσουν με κάρτες οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να το δέχονται. 
2) Εντός του 2017 η υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS θα επεκταθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή όλοι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι οικονομολόγοι, οι λογιστές φοροτέχνες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ελαιοχρωματιστές και λοιποί αυτοαπαασχολούμενοι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν κι αυτοί να δέχονται πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. 
3) Προκειμένου να συμμορφωθούν όλοι οι παραπάνω επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποχρέωση να δέχονται από τους πελάτες τους εξόφληση μέσω καρτών θα καθιερωθεί ένα ειδικό μητρώο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στο οποίο θα καταγράφονται και θα εντάσσονται όσοι έχουν POS. Το μητρώο αυτό θα βρίσκεται στη διάθεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Επιπλέον, το μητρώο αυτό θα δημοσιοποιηθεί και θα βρίσκεται στη διάθεση και των καταναλωτών-πελατών προκειμένου να προτιμούν εκείνους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οι οποίοι δέχονται κάρτες, ώστε να εξασφαλίζουν και όλα τα ωφελήματα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους χρησιμοποιούν "πλαστικό" χρήμα στις συναλλαγές τους (εκπτώσεις φόρου, κληρώσεις κ.λπ.)

imerisia.gr