Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Χαμηλότερος του αναμενόμενου ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το 2016

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) υποβάθμισε σήμερα σημαντικά την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το 2016, εκτιμώντας ότι θα πρόκειται «για το βραδύτερο από τη χρηματοοικονομική κρίση». Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου θα διαμορφωθεί
στο 1,7% φέτος, έναντι 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του Απρίλη.
Αυτή η επιβράδυνση έπεται «μιας μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης του όγκου εμπορικών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο (-1,1% σε τριμηνιαία βάση) και μιας μικρότερης της αναμενόμενης ανάκαμψης το δεύτερο τρίμηνο (+0,3%)», ανέφερε ο ΠΟΕ σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της αύξησης του ΑΕΠ και του εμπορίου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως στην Κίνα και τη Βραζιλία, αλλά επίσης και στη Βόρεια Αμερική.
Η πρόβλεψη για το 2017 επίσης αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, με το ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου να προβλέπεται μεταξύ 1,8% και 3,1%, συγκριτικά με 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Ο ΠΟΕ αναμένει ότι το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2016.