Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Έρχονται επιπλέον φόροι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ το 2016

Στα σκαριά βρίσκεται η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, όπως προκύπτει από την κυβερνητική πρόταση για το Φορολογικό που παραδόθηκε σήμερα στους θεσμούς.
Τα νέα φορολογικά μέτρα προβλέπουν την είσπραξη επιπλέον εσόδων τουλάχιστον 290 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ
αναμένεται να ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με άλλα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, ενώ άλλα 140 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια. Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, στην οποία πέρα από μισθούς και συντάξεις θα υπάγονται και εισοδήματα από άλλες πηγές (νοίκια κ.ά.).
Η πρόταση που κατατέθηκε στους «θεσμούς» προβλέπει την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 50% (από 42%) σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Βέβαια, οι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να δώσουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια για τις φορολογικές κλίμακες που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων.
Σε κάθε περίπτωση, η φορολεηλασία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε αν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τις προτάσεις είναι αύξηση κατά 290 εκατ. ευρώ, απάντησε «τουλάχιστον τόσα».

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους θεσμούς απασχόλησε η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Υπό συζήτηση παραμένει το ζήτημα της μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας σε επενδυτικά σχήματα.
Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί εξαίρεση μέχρι τις 15 Φλεβάρη για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε το ενδεχόμενο η εξαίρεση να παραταθεί μέχρι τις 15 Μάρτη.
902.gr