Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«Κόκκινα» δάνεια: Με άξονα τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών (hedge funds κ.ά.) που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά «προβληματικών» δανείων, με έμφαση βέβαια στα επιχειρηματικά. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η προσέλκυση κεφαλαίων που θα είναι σε θέση να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι
«επενδυτές» που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια,θα συμμετέχουν στα μετοχικά εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες, δηλαδή πρόσφορες για τη μελλοντική ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, χωρίς ακόμη να έχουν υποβληθεί προσφορές.
Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταλήξει στην εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των δανείων, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, που ήδη έχουν περάσει σε «κακές τράπεζες» μετά την εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (πρώην ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.). Οπως αναφέρεται, οι λειτουργούσες «κακές τράπεζες» έχουν εισπράξει έναντι της μάζας των «προβληματικών» δανείων που διαχειρίζονται, ποσά ύψους 700 - 800 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, στο πλαίσιο της ενιαίας κεντρικής διαχείρισης από τη νέα εταιρεία που θα την αναλάβει. Παράλληλα, για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε η θέσπιση στόχων ανά τραπεζικό όμιλο.

Σε σχέση με την πρώτη κατοικία, αναφέρεται πως ο πρόσφατος νόμος σε συνδυασμό με τον «Κώδικα Δεοντολογίας» αποτελεί τον πιλότο για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων. Ο νέος «Κώδικας Δεοντολογίας» αναμένεται το καλοκαίρι.