Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό αποτελεί προϋπόθεση για τις μπίζνες του κεφαλαίου

Με «κλειδωμένο» το στόχο για απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο.
Σε κάθε περίπτωση, τα δημοσιονομικά κενά θα συμπληρωθούν με νέα βάρβαρα μέτρα, τόσο με την κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, όσο και με την παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Ουσιαστικά, το μοναδικό ανοιχτό, υπό διαβούλευση ζήτημα αφορά... τη
δοσολογία στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, σε συνδυασμό με μια σειρά αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.
Θυμίζουμε, στις προχτεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε: «Η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν, είναι η βασική μας ανησυχία, οι αρχές θα πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».
Η «ποιότητα» της αντιλαϊκής πολιτικής συζητήθηκε και χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα για την «αξιολόγηση» αρχικά τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και στη συνέχεια οι επικεφαλής τους.
Με το βλέμμα στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων
Προς ενίσχυση των μπίζνες μεταξύ εγχώριων και γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, την προσέλκυση γαλλικών κεφαλαίων μέσα κι από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχει» η κυβέρνηση, κινήθηκε η επίσκεψη στο Παρίσι, Τετάρτη και Πέμπτη, του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδα, ο οποίος συνοδευόταν από το διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Μάρδας τόνισε: «Οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό περιβάλλον περιμένουν να δουν. Εμείς μπορούμε να το δώσουμε, από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό)». Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, πρόσθεσε: «Το εάν ανεβαίνει η ΝΔ ή οποιοσδήποτε άλλος, λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες»...
Ο υφυπουργός Εξωτερικών και η λοιπή αντιπροσωπεία είχαν επαφές με Γάλλους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, επισήμως «με σκοπό την προώθηση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, κατ' εφαρμογή της Κοινής Διακήρυξης του Ελληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου, σχετικά με την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».
Ο Δ. Μάρδας, υπό την ιδιότητα του συντονιστή για την ανάπτυξη των ελληνογαλλικών οικονομικών σχέσεων, συναντήθηκε με τον L. Schweitzer, γενικό επιθεωρητή Επενδύσεων και συντονιστή εκ μέρους της γαλλικής πλευράς, με τον οποίο προέβησαν σε επισκόπηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον «Οδικό Χάρτη για την Οικονομία και τον Πολιτισμό», ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος - Γαλλίας» και αναμένεται να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού, Μ. Βαλς, στην Αθήνα. Συζητήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Ε. Μακρόν, στην Ελλάδα, η οποία προγραμματίζεται περί τις αρχές Απρίλη. Σημειώνεται ότι ο «Οδικός Χάρτης» συνεργασίας με τη Γαλλία αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οπως διαχέεται από το υπουργείο Εξωτερικών, σε «ιδιαίτερα καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Δ. Μάρδα με το Γάλλο ομόλογό του, Μ. Φεκλ, κύριο αντικείμενο της οποίας αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς του Τουρισμού, των Υποδομών, των Μεταφορών και της προσέλκυσης γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του Γαλλικού Συνδέσμου Εργοδοτών και Βιομηχάνων MEDEF, με τον οποίον αντάλλαξε απόψεις για την προετοιμασία της επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή Γάλλων επιχειρηματιών.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της «βιομηχανικής υπεργολαβίας» και πώς αυτή θα μπορέσει να συμβάλει στην «ανάκαμψη και ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ανάθεσης από γαλλικές σε ελληνικές βιομηχανίες τμημάτων της παραγωγής τους». Δόθηκε έμφαση στην αγορά των «start-ups» και συμφωνήθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, να οργανωθούν συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών «νεοφυών» επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Γαλλία.
Συζητήθηκε, επίσης, γαλλική πρόταση για παρουσίαση γαλλικής τεχνογνωσίας νέων μοντέλων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουριστικού τομέα και τομέα Υποδομών, κατά το πρότυπο του μηχανισμού χρηματοδότησης του «σχεδίου Γιούνκερ».
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε εκδήλωση για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν γαλλικές εταιρείες και φορείς που έχουν επιδείξει «ενδιαφέρον για τη χώρα μας»...
Χτες, ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε με την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ι. Μπεν - Αμπά. Κατά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου στο Ισραήλ, καθώς και στην επιχειρηματική αποστολή που θα τον συνοδεύει.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Από την πλευρά του, εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, που συνόδευσε τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είχε «σειρά επαφών στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης ολλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων APG, της βελγικής επενδυτικής εταιρείας COBEPA, της Euroclear Bank, της Canadriam Investors Group, επενδυτικής εταιρείας κορεατικών συμφερόντων, του Ευρωπαϊκού (ΕFAMA) και Βελγικού (BEAMA) Συνδέσμου Διαχειριστών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, τα οποία διαθέτουν σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά.

Οπως και στην προηγούμενη τέτοια συνάντηση στο Λονδίνο, ο Ν. Παππάς διαφήμισε «το δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας», συστατικά στοιχεία των οποίων είναι η λεηλασία που έχουν υποστεί εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Τους εξέθεσε, ακόμα, αναλυτικά τη «θετική πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης»...

Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ