Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ντάισελμπλουμ:Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Ελληνες

Θα ματώσει ο λαός για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις».
Αυτό υπογράμμισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά
το ότι στα τελικά νομοθετήματα θα συμπεριληφθούν και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση.
Παράλληλα, επισήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Ελληνες», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο στόχος είναι εφικτός, απαντώντας ουσιαστικά σε χτεσινές δηλώσεις για το θέμα από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ (βλ. παρακάτω).
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής και νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης, αλλά και των επόμενων «αξιολογήσεων» που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ανέφερε ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», προσδιορίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα πάρουμε κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα εδώ (σ.σ. στην Ουάσιγκτον). Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Γιούρογκρουπ».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Ντάισελμπλουμ, «η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη»...


Παρασκευή 15 Απρίλη 2016

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ