Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΤΡΑΠΕΖΕΣ:Περιορισμένες συναλλαγές τη Δευτέρα 28 Μάρτη λόγω του Πάσχα των Καθολικών

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχουμε τη Δευτέρα 28 Μάρτη 2016, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤ αναφέρει ότι τα καταστήματα των τραπεζών θα μείνουν ανοικτά, αλλά
«θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών».

Το ΤARGET2 (διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο) δεν θα λειτουργήσει στις 25 και 28 Μάρτη, Μεγάλη Παρασκευή και δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών.
Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για τις τράπεζες, το «Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ», την «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ», την «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών ΑΕ» και την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ».
Όσες συναλλαγές πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Μάρτη θα καταχωρηθούν με ημερομηνίες της επομένης ημέρας. Επίσης, όλες οι υποχρεώσεις προς τράπεζες ή προς τρίτους που λήγουν τη Δευτέρα, μεταφέρονται για την επόμενη ημέρα, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.
Τέλος, κατόπιν σχετικής οδηγίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, κατά την 28η Μάρτη 2016, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 29η Μάρτη 2016.