Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Δυναμώνει η φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα - Φοροασυλία στην πλουτοκρατία

Τα πάντα, στην κυριολεξία, υποτάσσονται στο σχέδιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τόσο σε ό,τι αφορά το σκέλος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που θα συνεχιστεί και το 2016 (διόγκωση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα - παραπέρα συμπίεση κονδυλίων που αφορούν λαϊκές ανάγκες), όσο και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.
Δυναμώνει η φοροληστεία
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές,
οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης.
Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν επί των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016, ανεξάρτητα από το πότε θα κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό κατάθεση στη Βουλή βρίσκονται οι διατάξεις που αφορούν:
-- Στη διασύνδεση της επιστροφής φόρου (μισθωτοί - συνταξιούχοι) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών, και όχι με τις αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα, καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
-- Στη φορολογία των αυτοκινήτων, με «αλλαγές» που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό για την παραπέρα διόγκωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, με την υποτιθέμενη «ενσωμάτωση» στους νέους διογκωμένους φόρους στα καύσιμα μέρους των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σύμφωνα με ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η σούμα των αντιλαϊκών φόρων και των τελών θα διαμορφώνεται σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
Φοροασυλία στην πλουτοκρατία
Ταυτόχρονα και παράλληλα, για τις αρχές του 2016 προαναγγέλλεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη» κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά βρίσκονται εντός της χώρας, είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διατάξεών του διασφαλίζεται, ουσιαστικά, η προκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλουν την επιβολή συμβολικών φόρων, σε συνδυασμό με άλλα ανταλλάγματα και προνόμια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεισαγωγής αδήλωτων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή σε «επενδύσεις», όπως για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά. Ο συμβολικός φόρος για τα αδήλωτα και «άγνωστης» προέλευσης κεφάλαια ενδέχεται μάλιστα να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται στο λαϊκό εισόδημα, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.