Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης:Κυριακή 9 Απρίλη Απεργούμε

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους όλου του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργία με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.
    Να δέσουμε αυτό το αίτημα με τη συνολική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας (με τις συμβάσεις του 1 μήνα, της μιας μέρας/βδομάδα, των 15ωρών/βδομάδα με μισθό 180 ευρώ…), την εντατικοποίηση της δουλειάς (λιγότερα άτομα να βγάζουν πολλαπλάσια δουλειά), τα κομμένα ρεπό,

την απλήρωτη εργασία, τη μαύρη εργασία, τους μισθούς πείνας, τη φοροληστεία κ.α
    Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των ΣΣΕ, του σταθερού χρόνου εργασίας, εντείνει την ευελιξία και μας κάνει λάστιχο για τις ανάγκες των μεγαλεμπόρων και των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου στο Εμπόριο και εξηγείται από μέρους του ως λύση για τους χαμηλούς τζίρους, ως τόνωση της ανταγωνιστικότητας και ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
    Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν «εξυπηρετεί» τους καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς, οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, χιλιάδες είναι οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 300 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.
    Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί όλους τους συναδέλφους να αναλογιστούν τι κερδίσαμε με την αναμονή, με τη λογική του «κοινού συμφέροντος», το αν πάει καλά η επιχείρηση θα είμαι και εγώ καλά, με τη λογική ότι υπάρχουν και χειρότερα ή με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει τα προβλήματα.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δεν έχουμε άλλη ώρα για χάσιμο. Τα νέα μέτρα που θα έρθουν και θα προστεθούν στα προηγούμενα θα σημάνουν ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής μας.
    Ο μόνος δρόμος που έχουμε και που δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα, είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα μέσα από το σωματείο μας, μέσα στους χώρους δουλειάς με επιτροπές αγώνα. Να σηκώσουμε κεφάλι, να μη δεχόμαστε την εκμετάλλευση, τη μισοζωή, να διεκδικούμε και να δίνουμε και το χέρι σε όποιον πάει να σηκωθεί.
    Τα μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζει με βάση τα κέρδη του, με στόχο αυτά όλο και να αυξάνονται, την ώρα που εμείς μαθαίνουμε να ζούμε με τα λίγα. Στην κατεύθυνση της αύξησης της εκμετάλλευσης είναι που εκτός από την Κατάργηση της Κυριακής Αργίας, έχουμε και τις Λευκές Νύχτες, τη διεύρυνση του ωραρίου, τα σπαστά.
    Το τίποτα δεν γίνεται είναι αυτό που θέλουν να πιστεύουμε για να είμαστε ο καθένας μόνος του, να είμαστε απογοητευμένοι. Οι εργαζόμενοι στα H&M κατάφεραν με τον αγώνα τους μαζί με το σωματείο και την επιτροπή τους να αναγκάσουν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις νέες συμβάσεις που τους έφερε. Αυτό δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε οργανωμένη αντίδραση, αν ήταν ο καθένας μόνος του.
    Η επίθεση της εργοδοσίας βέβαια, δεν θα σταματήσει και για αυτό χρειάζεται η κάθε μάχη να συνδέεται με το σύνολο των προβλημάτων, με το σύνολο του κλάδου, να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι.
    Γυρίζουμε την πλάτη στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που σπέρνουν την απογοήτευση, τις χαμηλές απαιτήσεις, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα. Άλλες φορές με το να βάζουν τις υπογραφές τους για μειώσεις μισθών και τσάκισμα των δικαιωμάτων μας για να τονωθεί η αγορά, η ανταγωνιστικότητα και άλλες φορές με το να κηρύττουν απεργία 3 μέρες πριν, χωρίς να οργανώνεται αυτή η απεργία μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά με ανακοινώσεις και συνδικαλισμό μέσω ίντερνετ.
    Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ πανηγύριζε για την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε πολλές περιοχές της χώρας. Όσο και να είναι θετική εξέλιξη, αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται στη πράξη, εφόσον σήμερα βρίσκονται σε ισχύ άλλοι νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
    Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποίησε τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας που είναι το πάγιο αίτημα χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και εκατοντάδων σωματείων πανελλαδικά, αλλά επιπλέον νομοθέτησε τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα δυο επιπλέον Κυριακές μέσα στα πλαίσια των εκπτωτικών περιόδων.
Κανένας εφησυχασμός. Καμιά αναμονή. Οργάνωση και αγώνας για να φέρουμε τα πάνω κάτω.
    Με οργανωμένη συλλογική δράση, με τα κλαδικά μας σωματεία, με την κοινωνική μας συμμαχία που είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, που μετά βίας παλεύουν να κρατήσουν ανοικτά τα μικρά καταστήματα τους, να δυναμώσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στα μονοπώλια στο εμπόριο με αίτημα νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Κυριακή 9 Απρίλη Απεργούμε.
     Προετοιμαζόμαστε και τον απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν στη συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 18.00, στο Ε.Κ.Θ.
Το ΔΣ



http://emporoupallilos.blogspot.gr/