Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Μαζική παρέμβαση μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (VIDEO)

Αντιμέτωπος με την οργή των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ βρέθηκε το απόγευμα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε στο Βιοτεχνικό Eπιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και συλλόγων των ΕΒΕ.

Οργανωμένη, μαχητική και μαζική παρέμβαση πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, αναδεικνύοντας τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ. Κατήγγειλαν ως εισπρακτικού χαρακτήρα το νομοθέτημα για τις ρυθμίσεις των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, τις οποίες ο διοικητής παρουσίασε ως «γενναιόδωρες», που όπως είπε «διασφαλίζουν τη διατήρηση των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, και την επάνοδο όσων έμειναν εκτός».

Η προσπάθεια των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά και του κλιμακίου του ΟΑΕΕ, να παρουσιάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης ως ευεργετικά, προσέκρουσε στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι, που αναγκάζονται να κλείνουν τα μαγαζιά τους, να στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξη, να προστίθενται στις στρατιές των ανέργων.

Η Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ) και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ξεκαθάρισε ότι κανένας αυτοαπασχολούμενος, μικρός επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος, αυτοκινητιστής, δεν θέλει και δεν πρέπει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη. Όσοι χρωστάνε, δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν.

Όπως είπε, πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν την εισφορά στο Ταμείο, και όσοι καταφέρνουν με τα χίλια ζόρια να το πληρώνουν, βλέπουν να αφαιρούνται από το Ταμείο παροχές υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς.

Κατήγγειλε ότι χιλιάδες ανασφάλιστοι και μακροχρόνια άρρωστοι (καρκινοπαθείς) μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αγωγή. Κάλεσε τον ΟΑΕΕ να σταματήσει να τρομοκρατεί, στέλνοντας «εκβιαστικά» ραβασάκια σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Και σημείωσε πως για τα σημερινά προβλήματα του ΟΑΕΕ δεν ευθύνονται οι χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αλλά η διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά και η αναδουλειά και τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, που έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτικά καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους.

Προβάλλοντας τις διεκδικήσεις μιας σειράς σωματείων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, απαίτησε:

- Πάγωμα των χρεών, και διαγραφή του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μας παρείχαν κατά τη διάρκεια μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

- Μείωση των εισφορών, χωρίς μείωση συντάξεων. Ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη για όλους. Καμία ποινική δίωξη.

- Καμία μείωση συντάξεων.