Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΣΜΑΕΘ:ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Στο θέμα της Κυριακάτικης Αργίας όταν η κυβέρνηση και οι υπουργοί μιλούσαν για 3-7 Κυριακές το χρόνο ,ο ΣΜΑΕΘ και οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΕΒΕ είμασταν εκ διαμέτρου αντίθετοι και προειδοποιούσαμε ότι ο στόχος τους  ήταν οι 52 Κυριακές το χρόνο ανοιχτά τα μαγαζιά.
Βέβαια δεν σταματάνε σε αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα,το πιλοτικό πρόγραμμα ,γιατί απώτερος σκοπός τους είναι

--ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΤΟΥ--
Αυτό θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτό θα γίνει καθ΄υποταγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων.
Δεν έχουμε κάποιες μαντικές ικανότητες και δεν προβλέπουμε το μέλλον.Απλά βλέπουμε τι έχουν υπογράψει και λέμε αυτό που κάποιοι φοβούνται να πούνε...

---ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ---
Αυτοί που σήμερα κόπτονται ότι είναι αντίθετοι με το μέτρο των 52 Κυριακών ανοιχτά(περιφερειάρχης),αυτοί που δηλώνουν παραιτήσεις(πρόεδρος ΕΣΕΕ),αυτοί που δηλώνουν αιφνιδιασμό (Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης)είναι οι ίδιοι που βάλανε πλάτη να περάσει αυτό το μέτρο, είναι οι ίδιοι αυτοί που με τις προτάσεις τους και συμβαδίζοντας στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων,πλάι στο ΣΕΤΕ, στον ΣΕΒ έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.
Όταν φωνάζαμε ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σημαίνει ακόμη ένα βήμα προς το λουκέτο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ,οι κύριοι αυτοί κλείνανε τα αυτιά τους έχοντας μονόδρομο την πορεία που τους έχουν αναθέσει να φέρουν σε πέρας τα αφεντικά τους δηλώντας πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων.

Συνάδελφε/α , αυτοί βάλανε πλάτη για να μας οδηγήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων μας,
ΕΣΥ ΓΥΡΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ-
συμπορεύσου με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ γνωρίζοντας ότι σου λένε την αλήθεια και παλεύουν όχι για τα μονοπώλια,όχι για τους μεγαλεμπόρους ,αλλά για τον μικρό και τον αυτοαπασχολούμενο
συμπορεύσου με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ σε έναν αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.


Η κατάργηση της Κυριακής αργίας πλήττει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Για τους αυτοαπασχολούμενους σημαίνει ότι:•Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων - βιοτεχνών, δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων, με συνέπεια να επιταχύνεται η πορεία προς το λουκέτο.
•Θα είναι δύσκολο για τους αυτοαπασχολούμενους να αντέξουν την 7ήμερη εργασία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ίδιοι που δουλεύουν τα μαγαζιά τους.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις:
•Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ, έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα.
•Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα, κυρίως τροφίμων, δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης.
•Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.


Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο σημαίνει ότι:•Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το πόσες θα είναι, σημαίνει 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους εμποροϋπαλλήλους για 400 ευρώ μισθό, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.
•Οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, τις οποίες μάλιστα υπολογίζουν στις 30.000 θα είναι συμβάσεις μιας μέρας όπως γίνεται σήμερα σε όλα τα πολυκαταστήματα και στα Σούπερ Μάρκετ.
•Θα οδηγήσει σε συνεχή δουλειά, χωρίς μια μέρα άδεια για ανάπαυση. Το χτύπημα στην Κυριακή αργία θα προκαλέσει απανωτά χτυπήματα και σε άλλους κλάδους, με στόχο τη συνολική κατάργησή της.
•Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, καθώς οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η δυνατότητα να εργάζονται και να έχουν οικογένεια.
•Δε θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Δε θα μένει καθόλου ελεύθερος για οικογενειακή ζωή και κοινωνική δράση.