Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ για τις επιχειρήσεις - σκούπα για το παραεμπόριο

Επιχείρηση - σκούπα της ΕΛΑΣ στο κέντρο του Ηρακλείου για το παραεμπόριο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα του παραεμπορίου, απασχολεί την αστυνομία, την άλλοτε δημοτική αστυνομία, φορείς της πόλης μας.
Οι επιχειρήσεις σκούπα που κατά καιρούς εφαρμόζονται έχουν στόχο τους μικροπωλητές (όλων των “χρωμάτων”), αυτούς που οι πόλεμοι και η ανάγκη για επιβίωση, το κυνήγι του μεροκάματου τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν. 
 
Και επειδή το θέμα είναι τεράστιο να δούμε μερικές πτυχές. 
Ποιοι πραγματικά κάνουν “παραεμπόριο”.
  • Το 1997 λειτούργησε  το ΜΑΚΡΟ, της Γαλλικής πολυεθνικής, ως κατάστημα χονδρικής (ανενόχλητη) και όχι λιανικής όπως μετατράπηκε λίγο μετά, πλήττοντας έτσι όλα αυτά τα χρόνια το εισόδημα των χιλιάδων μικρεμπόρων και εμπόρων του Ηρακλείου,  που είδαν ξαφνικά την πελατεία τους να μειώνεται, γιατί το εμπόρευμα που αυτοί πουλούσαν, είδαν να πουλιέται από το ΜΑΚΡΟ ακόμη και στη μισή τιμή.
·         Τα ίδιο συνέβηκε και με όλες τις άλλες μεγάλες αλυσίδες εμπορικών μεγαθηρίων που κατέκλυσαν  την αγορά.
·         Πόσες “πλάτες” μπήκαν για να μπορούν σήμερα τα super markets, τα πολυκαταστήματα, οι μεγάλες αλυσίδες να πωλούν από ψωμί, κρέας, φάρμακα και του “πουλιού το γάλα”, που πρόθυμα οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) επέτρεψαν,  στερώντας το μεροκάματο από μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.
Πίσω από το παραεμπόριο υπάρχουν εταιρίες καθ’ όλα νόμιμες που εισάγουν, διακινούν και πωλούν τα προϊόντα τους με όλους τους τρόπους. Πριν από αυτές υπάρχουν οι βιομηχανίες που παράγουν αυτά τα προϊόντα νομιμότατα!. Άρα το λεγόμενο παραεμπόριο είναι νόμιμο και καλά θα κάνουν αυτοί που κρατούν τις “ΣΚΟΥΠΕΣ” να στραφούν εκεί που πραγματικά  υπάρχει “λέρα”.Εχθρός δεν  είναι οι μικροπωλητές και οι λαϊκατζήδες που δεν κόβουν  αποδείξεις(;) και ότι πρέπει να μαντρωθούν σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους προκειμένου να ελέγχονται όπως ισχυρίζονται όλοι αυτοί που δήθεν νοιάζονται για το καλό όλων των υπολοίπων.                                                                                                                                       Για τους «Νονούς»,  υπευθύνους του παραεμπορίου, ούτε κουβέντα.
 
Σε όλο αυτό σκούπισμα έχει μερίδιο και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου(ΕΣΗ) που κατά καιρούς έχει άποψη.
 
Οι πλειοψηφούντες στο ΔΣ του ΕΣΗ,  δεν διστάζουν να κάνουν και τους αστυνόμους αφού, συμμετείχαν στα λεγόμενα μεικτά κλιμάκια κατά καιρούς, αποφασισμένοι να δώσουν όπως λένε  «αποφασιστικό κτύπημα» στο παραεμπόριο, εννοώντας τους λιανοπωλητές των αναπτήρων, των σπίρτων και των κολοκυθοκοπτών  ή ότι άλλο βλέπουν να πωλείτε στο πεζοδρόμιο. Αλλού είναι η αιτία του παραεμπορίου και είναι γνωστή σε όλους. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τις εξυπνάδες για δημιουργία επιτροπών εφόδου  (ταγμάτων εφόδου), για την πάταξη του φαινόμενου!!!.
 
Ας ασχοληθούν επιτέλους για το  ποιος είναι ο πραγματικός αίτιος του μαραζώματος του εμπορικού κόσμου στο Ηράκλειο. Δεν λένε τίποτα  για την κυβερνητική πολιτική της βάρβαρης λιτότητας, του ανελέητου κατακρεουργήματος του λαϊκού εισοδήματος προκείμενου να πληρώσει ο λαός την κρίση, με την πτώση του τζίρου, τα χαράτσια, τα λουκέτα, την απόγνωση σε χιλιάδες συναδέλφους για να βγουν με απείραχτα τα κέρδη τους  οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
 
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση.    
                                                               
Τα προβλήματα επιβίωσης μας είναι γνωστά όπως γνωστές είναι και οι αιτίες που τα προκαλούν. 
Εμείς δεν “τσιμπάμε” στα διάφορα τρυκ που κατά καιρούς σπέρνουν  για να μας αποπροσανατολίσουν  από την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε.  Τα λουκέτα, την αναδουλειά, τα χρέη, το μαράζωμα της άλλοτε “ραχοκοκαλιάς της οικονομίας”, δεν τα προκάλεσαν οι μετανάστες  και το “παραεμπόριο” τους. 
Είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι πολιτικές της ΕΕ και όσων πολιτικάντηδων και κολαούζων συνέβαλαν στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι.
Είναι ξεκάθαρο πως 3 χρόνια  μετά την επιβολή των μνημονίων και της κρίσης, που όπως φάνηκε δεν ήταν κρίση χρέους αλλά κρίση του συστήματος, αυτή η πολιτική δεν φτιασιδώνεται ούτε αλλάζει όταν κυριαρχούν οι θυγατρικές εταιρίες, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που λυμαίνονται την αγορά. Δεν αλλάζει όμως και με άλλη διαχείριση. Οι “ολικές επαναφορές” σε επίπεδα προ κρίσης φαντάζουν άπιαστα όνειρα, όταν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ.
Είναι ευκαιρία τώρα με τις 3πλες εκλογές, οι συνάδελφοι μας να δώσουν απάντηση σε όλους αυτούς που στον ένα ή τον άλλο βαθμό πρόταξαν τις πολιτικές της ΕΕ και δεν προασπίστηκαν τα συμφέροντα τους.
 
Είναι ευκαιρία,  οι συνάδελφοι μας, να γυρίσουν την πλάτη τους :
  • στην ΕΕ της «ευημερίας»
  • σε όσους  προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν ότι μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο φιλολαϊκή
  • σε όσους έφεραν τα παιδιά μας στην πρώτη θέση της ανεργίας
  • σε Περιφερειάρχες και Δημάρχους που πρώτοι αυτοί υλοποίησαν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ για την ημιαπασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών δομών
  • σε όλους όσους πρόταξαν το παραεμπόριο των συνειδήσεων για “καλλίτερες μέρες” και τα “χρυσά κουτάλια”.

                                                              Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης                                                                          



                                                                        Ηράκλειο Κρήτης 1/3/2014