Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, συμφωνήθηκαν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των στεγαστικών δανείων, η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, οι φοροελαφρύνσεις προς τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις διαχείρισης, η νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων κ.ά.
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών
δανείων αποτελεί μοχλό των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων με φόντο το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου, που προωθείται και μέσω των νέων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Επιπλέον, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων κρίνεται ως νευραλγικό ζήτημα στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και μέσα από το άνοιγμα της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, υποστήριξε ότι «από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία με τους θεσμούς, είναι επείγον να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική οικονομία».
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και, βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων.
Ηδη και ενόψει της ψήφισης και των συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προάλλες η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε στην αδειοδότηση της «Pillarstone», που με τη σειρά της αποτελεί επιχειρηματική σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την αμερικανική KKR, τη Eurobank και την Alpha Bank.
Οπως ανακοινώθηκε, η «Pillarstone» θα ξεκινήσει επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, και μέσω μακροπρόθεσμης δανειοδότησης σε «σημαντικές» και βέβαια βιώσιμες επιχειρήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την EBRD, «η "Pillarstone" θα παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες την απαραίτητη επιχειρησιακή τεχνογνωσία που θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν, γεγονός που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».