Τρίτη 14 Απριλίου 2020


15 Απρίλη: Μέρα πανελλαδικής δράσης για τα σούπερ μάρκετ
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι περισσότεροι κακοπληρωμένοι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ολιγόμηνες συμβάσεις, μένουν σε καιρούς πανδημίας απροστάτευτοι, με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας: σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δουλεύουν κάτω από μεγάλη πίεση, χωρίς ρεπό, ενώ δεν είναι λίγες και οι καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων σε καταστήματα και αποθήκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, ούτε παίρνονται μέτρα συχνής απολύμανσης των χώρων.
Η κυβέρνηση, ενώ ξέρει να πετάει στους πολίτες το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης», λες και δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο», για τις περικοπές στην υγεία και το κλείσιμο νοσοκομείων, δεν κάνει κανέναν έλεγχο στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες, στις μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεφωνίας – την καταλαβαίνουμε: είναι πολλά τα λεφτά! Μέσα σ’ ένα μήνα, μόνο στα σούπερ μάρκετ ο τζίρος ανέβηκε κατά 30%!
Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,
Εμείς, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, που με κλειστό μαγαζί αγωνιούμε για την επόμενη μέρα, είναι καιρός να μπούμε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά στον αγώνα, να διεκδικήσουμε για όλα τα λαϊκά στρώματα:
·         Ενίσχυση τώρα του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς συμπράξεις με ιδιώτες. Μόνιμο διορισμό όλου του απαραίτητου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια υγεία.Δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους.
·         Άνοιγμα των απαιτούμενων ΜΕΘ με βάση τον πληθυσμό. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και όχι δώρα στους κλινικάρχες για τεστ και κλίνες.
Για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ: Εδώ και τώρα να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ. Απαλλαγή από εισφορές προσωπικής ασφάλισης για 4 μήνες. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άρση όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης! Άμεσα αφορολόγητο 12.000 ευρώ το χρόνο για να πάρουμε ανάσα!
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τήρηση των ωραρίων με 8ωρο-5ήμερο, κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, προστασία της υγείας τους με κάθε τρόπο (τεστ, μάσκες, απολυμάνσεις, τζάμια στα ταμεία κλπ.), επίδομα ανθυγιεινής εργασίας!
Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη!