Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΣΜΑΕΘ:Άμεση ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα


12/3/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάδελφοι/-ισσες,
Με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, αναδεικνύονται ξεκάθαρα όλα τα αδιέξοδα της Υγείας ως «ατομικής ευθύνης» και «κόστους», αλλά και των χρόνιων περικοπών που έχουν φέρει το Σύστημα Υγείας στα όρια της κατάρρευσης, χωρίς επαρκείς κλίνες ΜΕΘ, με εξουθενωμένο προσωπικό, υποστελέχωση, ράντζα, ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.
Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.
 Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:
- Να προσλάβει άμεσα μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ, να μονιμοποιηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό.
- Να λειτουργήσουν άμεσα, σε 24ωρη βάση, όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και να διατεθούν τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ που μπορεί να βρεθούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε καθεστώς προφύλαξης, να νοσήσουν, ή που καλούνται να απέχουν από την εργασία τους για να φροντίσουν τα παιδιά που μένουν σπίτι λόγω κλεισίματος των σχολείων διεκδικούμε:
-Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
-Άμεση αναστολή φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το τετράμηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
- Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρους του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
- Άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. σε βάρος τους
- Άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ το χρόνο.
Τέλος, συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μας που κλείνουν με βάση αναγκαστικά μέτρα, όπως κυλικεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντιστήρια κ.ά., και απαιτούμε να παρθούν έκτακτα μέτρα στήριξής τους.